Witamy na stronie Serwis Informacyjny Syla. Życzymy udanego dnia ! *** Witamy na stronie Serwis Informacyjny Syla. Życzymy udanego dnia ! *** Witamy na stronie Serwis Informacyjny Syla. Życzymy udanego dnia ! ***

Rumian: Rybno od kuchni. Odcinek 2 - Pierogi Ruskie!

Koło Gospodyń Wiejskich w miejscowości Rumian w Gminie Rybno jest zarazem jednym z najmłodszych jak i najstarszych tego typu kół w regionie. Najmłodszym – ponieważ powstało zaledwie w grudniu 2018 roku a najstarszym – ponieważ jego tradycje sięgają kilkudziesięciu lat wstecz.

- Witam Państwa bardzo serdecznie w Rumianie z naszym Kołem Gospodyń Wiejskich. Jesteśmy grupą założoną od grudnia, spotykamy się na tyle, na ile pozwalają nam nasze obowiązki domowe i wolny czas. Spotykamy się, aby uzgodnić plan naszego działania. Naszym pierwszym działaniem było zorganizowanie ferii zimowych dla dzieci w pierwszym tygodniu ferii. Cieszyło się to ogromnym zainteresowaniem - Elżbieta Rozentalska.

Panie z Rumiana zdradzą nam tajniki wyrobu przepysznych pierogów ruskich. Najprostszy na nie przepis to: pójść do sklepu, kupić pierogi, przyrządzić według wskazówek na opakowaniu i gotowe! Jesteśmy jednak pewni, że nigdy nie będą smakować tak, jak te wykonane we własnym domu!

- Ja nauczyłam się robić pierogi ruskie od mojej mamy. Była nas wielodzietna rodzina więc nasz cztery siostry pomagałyśmy mamie. Robiłyśmy tego dużo, z podstawowych składników, jakie były obecne w gospodarstwie. Narobiłyśmy zawsze dużo, smakowałyśmy, i tak to było – Stanisława Zdrojewska.

Przepis na domowe pierogi ruskie jest równie prosty a efekty kulinarnych popisów zdecydowanie lepsze! Koło Gospodyń Wiejskich w miejscowości Rumian pomoże nam przygotować tę świetną potrawę we własnym domu:

– Dzisiaj przyrządzamy ruskie pierogi. Potrawa jest znana, w sklepach możemy kupić ruskie pierogi, ale te, które w domu przyrządzamy będą na pewno dużo, dużo lepsze. Do pierogów potrzebujemy:

• ugotowane ziemniaki

• cebulka przesmażona z boczkiem

• 1 kilogram twarogu twaróg

• 1 kilogram mąki

• 4 jajka

• woda

• olej

Ziemniaki płuczemy, wkładamy do garnka i gotujemy. Jeszcze ziemniaki solimy - Małgorzata Łukowska.

Gdy ziemniaki się gotują mamy czas na przygotowanie farszu. Zaczynamy od uronienia kilku łez czyli od pokrojenia cebuli. Gdy to możliwe korzystamy z pomocy innych domowników, raz, że to szybciej a dwa, że weselej…

– Obieramy cebulę, kroimy w drobna kosteczkę, następnie kroimy boczek, też w drobną kostkę. Boczek oczywiście wędzony - Małgorzata Łukowska.

Grubość siekania cebuli i boczku oraz ich ilości użyte do wykonania farszu zależą tylko od naszej fantazji. To co posiekamy znajdziemy później w naszych pierogach, więc – jak kto lubi.

– Cebula i boczek zostały pokrojone w drobną kostkę. Teraz będziemy smażyć boczek a następnie cebulę. Najpierw boczek smażymy, bo cebula by nam się przypaliła - Małgorzata Łukowska.

Rozgrzaną patelnię polewamy tylko odrobiną oleju, z boczku przecież wytopi się więcej tłuszczu. Wrzucamy boczek i czekamy od czasu do czasu mieszając. Nie zapominamy sprawdzić twardości ziemniaków. Smażenie chwilę potrwa, więc mamy czas na pogaduchy…

– Nasze koło gospodyń jest bardzo młode, bo dopiero się rozpoczęło od grudnia, ale trzydzieści lat temu tez było koło gospodyń, żeśmy się spotykali w szkole. Przewodnicząca była pani Kostka Zofia, która była dyrektorką szkoły. Spotykaliśmy się, piekliśmy, wymienialiśmy przepisami. Było nas tam bardzo dużo, ponad piętnaście osób. Pani Kostka organizowała takie spotkania – wieczorki z kołem gospodyń, przedstawienia. A dziś ma obecnie 93 lata - Danuta Bielecka.

A tymczasem na naszej patelni wydarzyło się już wszystko, na co czekaliśmy, więc możemy wrócić do produkcji pierogowego farszu:

- Boczek jest już przesmażony, do tego boczku dodajemy teraz cebulkę. Sprawdzamy ziemniaki czy są dobre, możemy je już odcedzić i wystudzić. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy pokruszony twaróg i dodajemy cebulkę przesmażona z boczkiem i wszystko wyrabiamy. Dodajemy pieprzu - Małgorzata Łukowska.

Gdy farsz jest gotowy – przystępujemy do wykonania ciasta:

– Przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, następnie dodajemy wody i wyrabiamy ciasto - Małgorzata Łukowska.

Wyrobienie ciasta wymaga sporej siły. Najwygodniej zacząć w dużej misce a dokończyć na stole. Gdy ten się do wyrabiania ciasta nie nadaje, bo jest za mały lub na przykład szklany – warto zaopatrzyć się w stolnicę. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Cierpliwości – chwilę to potrwa…

– Następnie wykrawamy szklanką kółeczka, będziemy wkładać farsz i robić pierogi. W międzyczasie, zanim zrobimy kółeczka nastawimy wodę, żeby się zagotowała. Będziemy w niej gotować pierogi. Nakładamy farsz na kółeczka, i robimy pierogi. Trzeba dobrze skleić, żeby się nie otworzyły w trakcie gotowania.

Lepienie pierogów to również ta pracochłonna czynność, do której warto zaangażować rodzinę lub przyjaciół. Z naszego przepisu wyjdzie kilkadziesiąt sztuk, więc do ich wykończenia przyda się dodatkowa para rąk. Lub kilka par… Do gorącej wody wrzucamy wyrobione pierogi, powinny opaść na dno. Jak poznać, że są już gotowe? To proste – same do nas wypłyną!

Wyłożone na talerz można polać smażonym boczkiem z cebulką, o ile jeszcze nam trochę zostało. Ruskie znakomicie smakują również ze śmietaną…

O specjałach stworzonych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rumianie dowiedzieli się uczniowie z pobliskiej szkoły… oraz oczywiście goście z Urzędu Gminy.

Zachęcamy do wykonania ruskich pierogów we własnej kuchni. Przepis jest prosty, skłania do zrobienia zapasów a efekty są wyjątkowo smaczne!

W realizacji odcinka udział wzięły:

• Urszula Okuniewska

• Elżbieta Rozentalska

• Teresa Siemiątkowska

• Danuta Bielecka

• Monika Perowicz

• Stanisława Zdrojewska

• Małgorzata Łukowska

Cykl Rybno Od Kuchni powstaje we współpracy z Gminą Rybno. Realizacja: Moje Działdowo.

Autor: Marcin Ostrowski

Źródło: www.moje-dzialdowo.pl

Skrybi Studio

Stolmar Rybno

Buty

DB-GEO

Zapełnij Spichlerz